vrijdag 2 april 2010

Zuid Afrika 1996 (20)

De vliegende Hollander

Het is een fraai schip. De bouwers leunen dan ook tevreden achterover en roken dikke sigaren. De bemanning is aangemonsterd en met enig bombarie werd het vaartuig “De Goede Hoop” gedoopt. Als het schip van de ree glijdt en met een luide plons in het water komt, wordt er driftig geapplaudisseerd. Dit is het vaartuig dat Zuid-Afrika omhoog zal stoten in de vaart der volkeren. Alhoewel de lading uit 46 kisten met bederfelijke waar bestaat, gelooft ieder in een voorspoedige tocht langs de Kaap. Het samengedromde publiek keert dan ook tevreden huiswaarts.
Een jaar later. Het schip ligt nog steeds in de haven. De kapitein klaagt dat er geen zeekaarten aan boord zijn en dat hij nog niet heeft leren navigeren. Een van de bemanningsleden is al een jaar op zoek naar de machinekamer, niet beseffend dat hij op een zeilschip heeft aangemonsterd. De derde staat achter het roer en wacht op bevelen van de kapitein. De lading is langzaam aan het bederven. Gelukkig is het goed verzekerd. Toch zal er iets moeten gebeuren. De lokale reders komen in een chaotische vergadering bijeen. “We hebben mensen uit Holland nodig”, roept een van hen. “Dat is toch een zeevarende natie. Zij kunnen ons de haven uit helpen en een koers voor ons bepalen.” De anderen zijn letterlijk met stomheid geslagen en dus wordt besloten twee ervaren zeerotten uit het verre Nederland te laten overkomen.
De koene Hollanders treffen veel mensen rondom het schip aan. Vanaf de kant roept de lokale bevolking allerlei goedbedoelde adviezen hoe met het schip moet worden gevaren. Er zijn echter vele problemen. De kapitein en een van de matrozen lopen af en aan van het schip en klussen nog wat bij op de kant. Daarnaast blijken er in het hele land geen zeekaarten te vinden die de woelige Zuidafrikaanse wateren in beeld brengen. Dat wordt lastig navigeren. Na een paar dagen komt een van de robuuste Hollandse zeerobben tot de ontdekking dat er zelfs helemaal geen grootzeil aan boord is. Er is alleen maar een zielige aap en daarmee is het moeilijk vaart maken.
Wat te doen? De Hollanders zijn druk in de weer. De een probeert de wateren voor de kust in kaart te brengen. De ander is op zoek naar ervaren zeilmakers. Ook worden er cursussen gegeven in knopen leggen en, wanneer noodzake¬lijk, knopen doorhakken. Nieuwe ideeën worden geprobeerd om het schip zeewaardig te maken en er heerst volop bedrijvigheid aan boord. Ondertussen wordt met man en macht geprobeerd de lading in het ruim te redden voor verder bederf.
Ondanks de inzet van iedereen op en om het schip is het de vraag of “De Goede Hoop” ooit de wateren rondom de Kaap zal kunnen trotseren. Nog steeds loopt het fiere schip het risico tot een levende legende te worden. Een afspiegeling wellicht van goede bedoelingen tegen de laag hangende wolken voor de kust. Een nieuwe “Vliegende Hollander” die opdoemt in de mist bij het ochtendgloren, maar langzaam verdwijnt in de schemer van de Afrikaanse nacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten