vrijdag 25 juni 2010

Zuid Afrika 1996 (26)

Winter in Afrika

Als je in Nederland zegt dat je naar het zuiden vertrekt, denkt iedereen dat je de zon gaat opzoeken en je in warmere streken terechtkomt. Ook ik was daarvan overtuigd. Blijkbaar ben ik iets te ver doorgeschoten naar het zuiden, want het Zuidafrikaanse klimaat is in dit jaargetijde verre van aangenaam. Het grote probleem is echter niet de buitentemperatuur, maar de temperatuur binnen. Op een of andere manier heeft men hier een bouwwijze toegepast waardoor het binnen enkele minuten binnen net zo koud c.q. warm is als buiten. De afgelopen weken zat ik daarom elke avond met een dikke trui aan op de bank, het straalkacheltje zodanig dichtbij dat de benen net niet werden onthaard en een slaapzak over me heen gedrapeerd om het maar enigszins warm te hebben. Overdag op kantoor was het niet veel beter. Het is toch heel apart om te vergaderen met je winterjas aan. Elke poging om notities te maken wordt pijnlijk afgestraft door een vergaande verkleuming van de vingers. Ja, het is een genot om hier te mogen zijn.
Dit hoofdstuk is geheel gewijd aan geweld in Zuid-Afrika. Misschien nog wat voorbeelden:


Koffiegeweld
Het is bijna onmogelijk om in dit land een lekker bakkie koffie te nuttigen. In restaurants word je meestal vergast op een “overheerlijk” kopje Nescafé. Soms is het nog erger en krijg je een kopje surrogaatkoffie. Het ziet er uit als koffie, het ruikt zelfs een beetje naar koffie, maar het heeft verder niets met koffie te maken.

Formulierengeweld
Zonder formulieren in te vullen ben je hier kansloos. Als je travellercheques wilt wisselen dien je minstens drie keer je volledige naam en adres in te vullen. Vervolgens mag je nog drie keer bij verschillende loketten in de rij staan voordat je je geld kan ontvangen.
Dit soort rituelen zijn zeer gebruikelijk. Het wisselen van huurauto, het ontvangen van postpakketten en het verlengen van je werkvisum vereisen veel geduld en veel papier.

Snoepjesgeweld
Je hebt net een heerlijk stuk giraffe gegeten in een restaurant. De Kanonskop-wijn vloeide overdadig. Uiteindelijk vraag je om de rekening. Deze komt in een keurig mapje. Wanneer je het mapje opent is het echter niet de rekening die je ziet, maar een berg blauwe snoepjes. Een hoeveelheid die genoeg is om zelfs achterneven en -nichten een voedzame maaltijd te geven. De fabrikant van deze snoepjes moet een fortuin verdienen, want overal in het land krijg je deze snoepjes.

Geweldig
Voor één keer in je leven jarig zijn in de winter. Geweldig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten